Veelgestelde vragen over de bosbranden in Australië

1. Is het veilig om nú naar Australië te gaan en daar rond te reizen?

Ja, je kunt zonder zorgen backpacken in Australië. Zie Reisadvies voor de updates. De bosbranden kwamen voor in het buitengebied van Canberra, Melbourne en Sydney. Hier wonen vooral veel locals. Backpackers zijn vooral te vinden aan de stranden en in de steden. Daar is over het algemeen geen bos te vinden en dus heb je ook geen last van de bosbranden. De echte avonturiers reizen naar de binnenlanden, dit wordt ook wel de outback van Australië genoemd. Dit is in de middle of nowhere dus ook hier zul je vrijwel geen bossen tegenkomen. De bossen worden vooral bezocht door locals die gaan kamperen.

2. Kan ik veilig aan het werk in Australië?

Ja, dat kan. Backpackers werken voornamelijk in de stad, in de horeca aan het strand of op het platteland. Hier zijn geen bossen te vinden en dus ook geen bosbranden.

3. Is het veilig om dit jaar te backpacken in Australië?

Zeker. Bosbranden ontstaan niet zomaar. Als ze ontstaan dan is dit in een bepaalde periode, namelijk tijdens de zomerperiode in Australië (november tot februari in Nederland). Momenteel is het bosbranden seizoen bijna voorbij en daarmee neemt het gevaar af. Daarnaast is er tijdens deze maanden kans op bosbranden, wat betekent dat het niet 4 maanden lang hoeft te fikken. Ook is een kans op bosbranden alleen aanwezig in een klein deel van Australië. Namelijk in een bosrijk buitengebied van Canberra, Melbourne en Sydney als het weken niet heeft geregend. Doorgaans reizen alleen locals hierheen omdat ze hier een vakantiehuis hebben. Backpackers zijn daar vrijwel nooit te vinden.

4. Met welke risico’s moet ik rekening houden?

Voor backpackers is er weinig tot geen risico. Zij komen doorgaans niet in de getroffen gebieden tijdens de bosbranden periode. De grote steden zijn niet direct door de bosbranden getroffen, maar tijdens een bosbrand kan door een bepaalde windrichting de luchtkwaliteit in steden als Melbourne, Sydney en Canberra tijdelijk verslechteren. Mensen met longproblemen zouden hier last van kunnen krijgen. Indien dit lang aanhoudt kun je er natuurlijk voor kiezen om verder te reizen. Australië is net zo groot als Europa dus er is altijd wel een plek waar je naartoe kan.

5. Hoe groot is de kans op bosbranden in Australië?

Er is maximaal 4 maanden kans op een bosbrand in een klein gebied van Australië. Dat betekent dat in 75% van Australië het hele jaar door geen bosbranden zullen ontstaan. In slechts 25% van het land is er kans op bosbranden, en alleen tijdens de zomerperiode van 4 maanden. Daarbij komt dat Australië net zo groot is als Europa. Je kunt het zo zien: als er een bosbrand is in de zomerperiode in Zuid-Portugal, dan kun je nog prima in Amsterdam rondlopen zonder dat je in gevaar bent.

6. Is de kwaliteit van een rondreis nog hetzelfde?

Ja. Ieder jaar heeft Australië te maken met het bosbranden seizoen van 4 maanden in de zomerperiode. Tijdens de overige 8 maanden zijn de omstandigheden ideaal waardoor de natuur zich goed kan herstellen. Door de huidige bosbranden zijn er toeristische attracties gesloten, zoals East Gippsland, Kangaroo Island en verschillende nationale parken. Backpackers komen vaak met een ander doel naar Australië. Zij willen naar het Great Barrier Reef, de witte stranden in het Noorden bezoeken, snorkelen, zeilen, etc. Vrijwel alles wat op jouw bucket list staat is toegankelijk. Hoewel de Blue Mountains gedeeltelijk zijn getroffen, reizen wij er momenteel nog steeds naartoe. Het grootste gedeelte is namelijk niet verbrand.

Heb je nog vragen?

Natuurlijk begrijpen we dat je met nog veel meer vragen zit omtrent de bosbranden in Australië en jouw reis. Daar informeren we je graag over. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De laatste nieuwsberichten over de bosbranden kun je hier vinden.